SZEZONVÉGI KIÁRUSÍTÁS, AMÍG A KÉSZLET TART!

Tulipánhagyma

A tulipánok egyik tavaszi kertből sem hiányozhatnak. Mindenki ismeri ezt a hagymás virágot, melynek több mint 100 faja és mostanra szinte számlálhatatlan változata van.

A tulipán (latin neve: tulipa) eredetileg Kazahsztánból származik. A 16. században Kazahsztán egy részét meghódította az Oszmán Birodalom melynek vezetője I. Szulejmán szultán volt. A tulipánt a kazahsztáni hegyekben fedezték fel, és nagyon lenyűgözte őket a szépsége. Néhány tulipánt a mai Törökországba vittek, és az Oszmán Birodalom leghatalmasabb embereinek kertjeibe ültették.  Minden évben, amikor a tulipánok virágoztak, a szultán nagy ünnepséget rendezett.

A tulipán nagyon népszerűvé vált, és a hatalom és a gazdagság jelképe volt. Ennek kifejezésére az oszmán szultánok ezért tulipánt viseltek a turbánjukon. Mivel a tulipán is nagyon hasonlított az eredeti turbánra, a tulipán elnevezés a perzsa "tulipan" szóból származik, ami turbánt jelent.

I. Szulejmán szultán néhány tulipánt ajándékozott fontos vendégeknek, így került egy holland botanikus kertbe is a virág1593-ban. A tulipánok nagyon ritkák és ezért nagyon drágák voltak.

A 17. században a tulipánnak hihetetlen értéke volt, egyetlen hagyma árából házat lehetett volna venni.

Az első tulipánok művészi ábrázolását Rembrandt képein is láthatjuk.

A tulipán a mai napig annyira népszerű virág, hogy a világ számos városában ma is rendeznek tulipánfesztiválokat e különleges virág virágzás idején.


A KicsiKert virághagyma webáruház számos különleges tulipánt kínál számodra is.
Az online virághagyma rendelés ma már megkönnyíti a tulipánokat kedvelők dolgát is, hiszen kategóriánként elrendezve több szempont szerint is válogathatsz a tulipán hagymák közül.


Ma már akkora választék van lenyűgöző, külünleges tulipánokból hogy a nehézséget inkább a választás jelenti, hogy eldöntsük, melyik fajtát ültessük a kertünkbe.

Ha csak kicsi kerted vagy egy teraszod, erkélyed van, akkor se szomorkodj, cserepes tulipán a megoldás. Olyan fajtát válassz, ami kicsi helyen is megbízhatóan virágzik.

Ha még nem vagy gyakorlott kertész, ne csüggedj! Neked is sikerülni fog!
Néhány egyszerű módszer segítségével nálad is virítani fognak a tulipánok és egyéb tavaszi hagymások.


Mi a teendő, amikor megkapod a KicsiKert virágwebshopból a megrendelt tulipánhagymákat?

A legfontosabb, hogy ha van módod ültesd el minél hamarabb!
Ha nem tudod a virághagymákat rögtön elültetni, tárold hűvös száraz helyen.

A tulipánhagyma elültetése:

A virághagymák elültetéséhez ássunk kétszer olyan mély lyukat mint a hagyma mérete. A hagymák közti távolság a hagyma méretének megfelelő, vagy ennek másfélszerese.
10 cm átmérőjű virághagymát legalább 10 cm mélyre és egymástól ugyanilyen távolságra legalább, vagy 15 cm-re egymástól ültessünk.
A tulipánhagymákat ültetheted ültetőedénybe is, a későbbiekben a hagymák kiszedése egyszerűbb lesz.

A virághagymákat hegyes részükkel felfelé helyezzük az ültetőgödörbe. A laposabb részen fejlődnek a gyökerek.

Tavaszi gumós növények ültetésél amilyen pl. a gyönyörű Admiral koronás szellőrózsa 
nem erre kell figyelni. A sellőrózsa gumóján kis karomszerű nyúlványok vannak. Ezekkel a kis karmokkal lefelé helyezd el a megfelelő mélységű ültetőgödörben, ebből fejlődnek a gyökerek.

Mikor esedékes a tulipánhagyma ültetése?

A tulipánhagymákat és a többi tavasszal virágzó hagymás növényt ősszel kell elültetni.
Enyhe időben akár novemberben is elültetheted ezeket a virágokat.


Hová ültessük a virághagymákat?

A tulipánok és a többi tavaszi hagymás virág általában napos vagy félárnyékos helyen fog szépen virágozni.
A talaj legyen tápanyagdús, jó vízelvezetésű.
Ültetés után hasznos a talajt mulcsozni, ez gondoskodik arról hogy a virághagymák ne fagyjanak meg.

Cserepes tulipán

A cserepes tulipánok ültetésénél kiemelten fontos a jó vízelvezetés, ezért  cserépben vagy virágtartóban alulra kavicsot, erre homokot tanácsos rétegezni majd erre kerül a jó minőségű virágföld, amibe a virághagymákat elültetjük.
A cserepes tulipánok részére mindenképp gondoskodj tápanyag utánpótlásról ami lehet szerves tárgya vagy műtrágya is.
Ha cserepek, virágtartók szabad ég alatt vannak, szintén nagyon hasznos a mulcsozás.

Mit tegyünk a tulipánokkal egyéb hagymás virágokkal elvirágzás után?

A virághagymák virágait hervadás után érdemes levágni, így a növény a hagymák táplálására, növesztésére fordítja az energiáit, nem a magok érlelésére. Emiatt van az is, hogy a tulipánok, nárciszok, jácintok és egyéb hagymás növények levelét hagyni kell elhervadni, leszáradni, mivel ezek táplálják a hagymákat.
Minél nagyobb a virághagyma, annál nagyobb, több virágra számíthatunk a következő tavasszal.

Ki kell szedni a tulipánhagymákat elvirágzás után a helyükről?

A tulipánhagymákat tanácsos néhány évente megújítani, felszedni a helyükről. Ezt nyár elején érdemes megtenni, majd a hagymákat száraz, hűvösebb helyen tárolni majd őssel ismét elültetni.
Ez sok fajtánál ajánlott a bőséges virágzás érdekében.

A botanikai tulipánok kivételként említhetők. Ezek a fajták bolygatás nélkül maradhatnak a helyükön, minden évben egyre több virágot hozva, hagymát nevelve.


Néhány  további tipp a tulipán ültetéséhez

1. Tápanyag utánpótlás: a növekedési időszak alatt havonta egyszer tápoldatozd a növényt gazdag szerves trágyával, vagy egyéb tápanyaggal, hogy tulipánjaid a következő szezonban is virágzásra ösztönözd.
Különösen fontos ez a cserépbe ültetett tulipánok esetében.2. Öntözés: Miután eltávolítottad a mulcsot tavasszal a talajról, hetente egyszer öntözd meg a tulipánokat is.

3. Gondozás a tulipánok elvirágzása után: az elszáradt, hervadt virágokat vágjuk le.
Ez az újbóli növekedés elősegítése érdekében történik, így a tulipánok hagymája fejlődik, növekszik, elősegítve ezel a következő évi dús virágzást és a hagymák szaporodását.

A lombozatot mindenképp addig hagyjuk a növényen, amíg a levelek teljesen megsárgulnak vagy megbarnulnak. A levelek táplálják a növényt, előkészítve a tulipánhagymákat a jövő tavaszi újabb virágzásra.

4. Újratelepítés: A botanikai tulipánok kivételével a tulipánhagymákat néhány évente érdemes felszedni. Ha ez nem történik meg, előfordulhat hogy nem fognak virágozni.

Ha a tulipánokat szeretnéd átültetni, a vegetációs időszak végén amikor a virágzás befejeződött, visszahúzódtak a leveleik, ásd ki a hagymákat, és tárold őket száraz szellős helyen, mondjuk egy papírdobozban.

Amint beköszönt az ősz, az első fagyokig elültetheted a hagymákat, hogy felkészítsd őket a következő virágzásra.

Rengeteg csodálatos új nemesítés kerül forgalomba minden évben, modern tulipán fajták, új színek minden hagymás virágból.
Az új típusú tulipánokra jellemző a nagyobb tápanyagigény, hiszen egy hagymából hatalmas virágfejet hajtanak, ezért ha ilyen tulipánt ültetsz, érdemes szervestrágyával pl. marhatrágya granulátummal vagy műtrágyával gondoskodni a tápanyagok utánpótlásáról.
Ha lezserebb kertésznek való, megbízhatóan virágzó tulipánt szeretnél, válassz a kevesebb gondozási igényű, hagyományos virágok közül.


A virághagymákat inkább kesztyűben fogd meg és ültesd el, van akinél allergiás reakciót válthat ki.