ELŐRENDELÉS IDŐSZAK, 10% KEDVEZMÉNY 07.18.-ig  KICSIKERT24OSZ KUPONKÓDDAL

Nyáron virágzó évelők

Miért kedveljük az évelő virágokat?
Ez nem olyan nehéz kérdés.

Főleg azért mert nagy többségük kevés gondozás mellett évről évre díszíti a kertet.
Attraktív levélzetük, gyönyörű virágaik, illatuk miatt ültetjük ezeket a növényeket, de ha vásárlásra kerül a sor, valójában a gyökérzetet vesszük meg.
Hiszen az egészséges gyökérzeten múlik, hogy minden évben kihajt-e, és hogy lesz-e szemet gyönyörködtető növény belőle.


A KicsiKertben gyökércsomagolt, szabadgyökerű növényeket találsz kora tavasszal. Ezek a növények alvó állapotban vannak.Gyökércsomagolt-szabadgyökerű növények ültetése

A gyökércsomagolt és szabadgyökerű évelőknek egyszerű az ültetése. Készítsünk kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora a növényünk.
Ha a növényünkön elhalt gyökeret találunk, azt nyugodtan vágjuk le egy metszőollóval.

A rizómát, gyökereket növényt érdemes pár órára beáztatni ültetés előtt.

A növényeket gyökereivel lefelé helyezzük bele a gödörbe, úgyhogy a gyökérnyak a talajszinten legyen. A gyökereket széltében rendezzük el, és a növényt egyik kezünkkel megtartva, töltsük fel az ültetőgödröt földdel.
Ültetés után rendszeresen locsoljuk.
A rendszeres locsolás az első egy-két évben ajánlott.

Érdemes ilyenkor egy-egy marék humuszt, komposztot, érett marhatrágyát a talajjal keverve bedolgozni az ültetőgödörbe.

Konténeres növények ültetése esetén hasonlóan járjunk el.

 A gyökércsomagolt, szabadgyökeres növények ültetése takarékos megoldás, nem kell megfizetni az ültetőtalajt, cserepet, és a szállítási öltség is jelentősen alacsonyabb. A nálunk kapható évelők, hagymák ellenőrzött kertészetekből származó első osztályú növények.

Ültetés után alaposan locsoljuk be a talajt. Ha van módod rá, teríts mulcsot a növények köré, segít megtartani a nedvességet nem engedi a gyomokat kinőni és bomlása tápanyaggal látja el növényeidet.

Ha magasra növő virágot ültetsz, mint pl. az óriásliliomok, dáliák, érdemes rögtön ültetéskor támasztéknak szolgáló virágkarót, bambusz szálat elhelyezni a növény mellé. Így nem sérülnek a gyökerek, mint későbbi karózásnál.Évelő virágok ápolása

Hacsak nem valami rendkívüli különlegességről van szó, ami csak a távoli Jack Sparrow szigetek legnehezebben megmászható, csak griffmadárral megközelíthető csücskéből származik, az évelő virágok ápolása igen egyszerű.

Persze ahhoz, hogy egy kevéssé kényes növény is jól érezze magát, meg kell adnunk neki, ami jár. Vedd figyelembe a növények fény, - talaj,  -és vízigényét. Ez a kulcs.
A többi már gyerekjáték.

A vízigényt figyelembe véve, érdemes úgy csoportosítani a virágokat az ültetéskor, hogy hasonló vízigényűek kerüljenek egy helyre, így az öntözés is egyszerű.

Egyes virágok, mint a lángvirág, hajlamos a lisztharmatra, ha túl párás közegben van. Ennek, és a gombás betegségek megelőzésének érdekében érdemes az évelőknek a tövére juttatni a locsoláskor a vizet.
Erre remek megoldás a csepegtetőcső, de enélkül sem túl nagy feladat, mindössze némi odafigyelést igényel.

A nyári virágzású évelők zöménél érdemes az elhalt virágokat visszavágni, így ismételt virágzásra serkenthetjük növényünket.
A kasvirág, lángvirág, dália, begónia, sok más egyéb évelő virággal együtt szintén újra virágzik ha az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítjuk.

Ha magot szeretnél szedni, akkor persze ezt a műveletet hagyd ki, de ha nem, akkor ezzel az egyszerű módszerrel elősegíted a következő évi dúsabb virágzást, fióknövények kifejlődését, mert a virág így nem a magnevelésre fordítja energiáit.

Az évelő virágok tápanyag utánpótlása, trágyázása

Ha talajodat rendszeresen gazdagítod komposzttal, humusszal, akkor a tápanyagok utánpótlása megoldott, nincs szükség plusz trágyázásra.
Ha soványka a talaj, akkor a mulcsozás is segít, de ha minden kötél szakad, akkor jöhet a műtrágya.

Többnyire csak általános kerti műtrágyára van szükség, melyet a csomagoláson található adagolás szerint kell használni. Ne ess kísértésbe, a több sokszor kevesebb, a növények gyökere sérülhet, kevesebb virágot hoznak és akár ki is pusztíthatjuk a virágokat túl sok műtrágyával.

Évelő virágok gondozása télen

Azok az évelők, melyek a mi éghajlatunkon áttelelnek a szabadban, nem igényelnek különösebb gondozást. Talajukat érdemes mulcsozni, ha máskor nem, legalább a téli időszakra, ez segíthhet a károkat megelőzni a különösen hideg időszakokban.

Sokan szeretik a kertet nagyon csinosan kitakarítani télre, levágni az elszáradt virágszárakat, virágokat.
Ha te inkább természethez közeli kertben gondolkozol, hagyj meg pár virágot, hogy magot érleljen, ezzel segítve a téli időszakban a madarak  táplálékhoz jutását. A virágszárak meghagyása védi a növény tövét a nagyobb hidegekben, leveleik elkomposztálódva dúsítják a talajt.

Ha hó esik, a növényi maradványok segítenek abban, hogy a hó tovább megmaradjon, gondoskodva így a fagyvédelemről és a csapadék utánpótlásáról is.Dália, begónia, kardvirág és egyéb nem fagytűrő növény teleltetése

Az első könnyebb fagyig várjunk a növények elszedésével. Ez alatt az időszak alatt táplálékot gyűjtenek, növekednek a hagymák, gumók, ezáltal a következő évi virágzás még látványosabb lesz.

A növényeket ásóval óvatosan fordítsuk ki a földből.
Szellős, száraz helyen pár napot hagyjuk szikkadni, majd a sérült részeket távolítsuk el.

Legegyszerűbb faládában vagy erősebb papírdobozban eltenni téli álomra a gumókat, hagymákat. A dobozba tegyünk száraz homokot, tőzeget, esetleg perlitet, vagy újságpapírt és erre helyezzük szellősen, lehetőleg egymáshoz nem érve a növényeket.

Száraz, hűvös, sötét helyen gond nélkül áttelelnek. 10 fok körüli hőmérséklet az ideális, ez lehet akár egy száraz pince is.
Télen nézzünk bele párszor a dobozba, ha esetleg penészt látunk valamelyik gumón, távolítsuk el és dobjuk ki.


Az évelő virágok szaporítása

Az évelők egyik legjobb tulajdonsága hogy minden évben nagyobbra, dúsabbra nőnek. Azonban ha kezdik kiszorítani a szomszédaikat, vagy egyszerűen nem akarunk akkora bokréta árnyliliomot, akkor itt az ideje a tetteknek.

Legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk az évelő virágokat. Amikor már kinőtték a helyüket, érdemes többfelé osztva újra ültetni a töveket. Ezzel az elöregedést is megelőzhetjük.

Ősszel és tavasszal tudjuk ezt megtenni, én a tavaszi tőosztást részesítem előnyben, így a nyár és ősz folyamán alaposan be tudnak gyökeresedni és erőre kapni az új növénykék.

Természetesen az évelő virágok zöme magról is szaporítható, de ez egy jelentősen lassabb folyamat, van olyan virág, ami 6 év után kezd el virágozni ha magról szaporítjuk.