ŐSZI ÜLTETÉSŰ VIRÁGHAGYMÁK, GYORS KISZÁLLÍTÁSSAL
25.000. ft fölött INGYEN SZÁLLÍTÁS FOXPOST AUTOMATÁBA


Szűrés
Termék státusza
Ár (Ft)
75 Ft - 3 090 Ft
Virágzás ideje
Növény magassága
Típus
Virág színe
Szín
Fényigény
Télálló
Mikor a legszebb

Tavaszi ültetésű virághagymák

A tavaszi ültetésű hagymás növények, vagy ha úgy ismerősebb, nyári hagymások kezelése egyszerű dolog, de azért van pár tipp, amivel a virágzásuk még biztosabb és dúsabb lesz.

A nyári hagymások ültetése

Általában nem nyúlunk mellé, ha a hagymákat, gumókat olyan mélyre ültetjük, mint a méretük kétszerese.
Kivétel ez alól a dália, melyet nem tanácsos ilyen mélyre ültetni, ezeket a gumókat sekélyebben helyezzük el az ültetőgödörbe.

A nyáron virágzó hagymásokat is jó vízelvezetésű talajba kell ültetnünk, a vastag szövetek nem jól bírjk a pangó vizet.
Mielőtt visszariadsz bármitől: ez nem egy ördöngős dolog.

Egyszerűen keverj össze durva homokot, apró kavicsot, cseréptörmeléket a földdel, és erre a keverékre kerüljenek a hagymák. Innen el tud szivárogni a víz, ami a hagymák, gumók rothadását okozza, és a nedvességet kedvelő, hagymákat megbetegítő gombák sem tudnak megtelepedni.

Ebből a szempontból a nyári hagymák könnyeben kezelhetők, mint az őszi ültetésűek.
A gombás megbetegedés hamarabb megtalálja pl. a tulipánhagymákat a tavaszi nyugalmi időszakban, ha nem gondoskodtunk a fölösleges víz elvezetéséről.Nyári hagymások ültetése agyagos talajba

Ez igazi kihívásnak tűnhet, hiszen az agyagos talaj arról híres, hogy ha egyszer átázik, akkor onnan aztán a nedvesség vonakodva fog távozni.

Agyagos talaj esetén érdemes egy réteg komposztot teríteni az ültetőgödör aljára, ennél a talajnál ne keverjünk össze semmit semmivel, mert csak egy nagy maszat lesz belőle. A komposztra ültessük rá a hagymákat, ez majd távol tartja a nedvességet, és a gyökerek, átnőve az agyagos talajba megelelő tápanyaghoz és nedvességhez jutnak.

Ha nem akarsz ezzel bajlódni, és ez érvényes bármelyik problémásabb talajra, ültess cserépbe mindent! Kellő méretű edényekben szinte bármilyen hagymás és gumós növény jól érzi magát.
Ilyen kis méretekben bármilyen talajt biztosítani tudunk kedvenc virágainknak, és megvan az az előnye is, hogy a fagyérzékeny növények cserepeit csak felmarkoljuk és hűvös, száraz helyre visszük, így a téli tárolásuk is egyszerűen megoldható.

Nyáron virágzó hagymások tápanyagutánpótlása

Az ültetés évében nincs szükség plusz tápanyagokra ezeknek a hagymáknak, amelyeket a KicsiKertben találsz, hiszen erejük teljében vannak. Némi komposzttal, humuszos földdel kedvükben járhatsz, azzal elősegíted a jövő évi virágözönt.

Műtrágyázás szükségtelen, amúgy is óvatosan nyúljunk ehhez az utánpótláshoz, mert ki is égetheti a növényt, a gyökereket károsíthatja és a virágzást csökkenti. Ha mindenképp ilyesmit szeretnél használni, válaszd a lassú lebomlású műtrágyákat, de az ültetés évében még ezek nem szükségesek.

Amit a növények hálásan fogadnak, az a komposzt tea és a növényi ázalékok, mint a csalántea is.
Komposzt teát kaphatsz készen is, de ha van komposztáló vödröd, akkor komposzt teád is van, már csak ezért is érdemes egy ilyen egyszerű de nagyon hasznos dolgot beszerezni.Hagymák, gumós növények szaporítása

Az időzítés kulcsfontosságú, a hagymás, gumós növényeket akkor tudjuk sikeresen szaporítani, amikor befejezték növekedési időszakukat.
Ez a nyári virágzású növények esetében nyár vége. Ha fagyérzékeny virágról van szók ezeket amúgy is kiszedjük a földből.

Ezt általában akkor végezzük, miután az első gyenge fagy megfonnyasztotta virágainkat. Ilyenkor még nem károsodnak a gyökerek, de pont annyi ideig vártunk a kiszedéssel, hogy a növény a legtöbb tápanyagot tudja magához venni.

A virágohagymákat, gumókat ásóval óvatosan fordítsuk ki a földből, a föld nagyját finoman távolítsuk el, és száraz, napfénytől védett helyen hagyjuk pár napot szikkadni. Ekkor a föld már lepereg a hagymákról, és a kis fiókhagymák általában maguktól leválnak az anyanövényről. A gumóknál is szemmel látható az új növekmény, ezeket óvatosan válasszuk szét.
A szárakat vgjuk vissza 2-3 cm-re.

A hagymákat, gumókat fölösleges megmosni a tároláshoz, ezzel megsérthetjük a szöveteket és a nem megfelelő kezelés elrothadásukhoz vezet.

A kertészeti szaporítóanyagok előállításánál, mint a nálunk is kapható, elsőosztályú gumók, hagymák előkészítésénél ez egy szigorú metódus szerint, szakszerűen történik, ezért kapod ilyen tisztán a növényeket, ez házilag nehezen megoldható és fölösleges is.

Fagyérzékeny hagymások, gumós növények esetén a téli tároláshoz egy papír- vagy fadoboz aljára tegyünk tőzegmohát, faforgácsot vagy akár újságpapírt, vagy tegyük papírzacskóba és száraz, hűvös helyen tárljuk a tavaszi ültetésig.

A nem fagyérzékeny hagymás növények szaporulatát ebben az időszakban azonnal el is ültethetjük.10
Virágzás ideje:
augusztus-október
Növény magassága:
80-90 cm
Fényigény:
félárnyék
970 Ft 
870 Ft
KÉSZLETHIÁNY, KÉRJEN ÉRTESÍTÉST A BEÉRKEZÉSRŐL⬇️/
39
Virágzás ideje:
június-augusztus
Növény magassága:
100-150 cm
Fényigény:
Napos
1 290 Ft 
790 Ft
KÉSZLETHIÁNY, KÉRJEN ÉRTESÍTÉST A BEÉRKEZÉSRŐL⬇️/
43
Virágzás ideje:
július-október
Növény magassága:
65 cm
Fényigény:
nap-félárnyék
1 390 Ft 
790 Ft
KÉSZLETHIÁNY, KÉRJEN ÉRTESÍTÉST A BEÉRKEZÉSRŐL⬇️/