ELŐRENDELÉS IDŐSZAK, 10% KEDVEZMÉNY 07.18.-ig  KICSIKERT24OSZ KUPONKÓDDAL

Őszi ültetésű virághagymák

Az őszi ültetésű hagymák előrendelésben júliustól vásárolhatók.

Őszi ültetésű virághagymák - egyáltalán mit jelent ez?

Arról hogy tavasszal igazi tarka virágtenger fogadjon a kertünkben vagy erkélyünkön, ősszel kell gondoskodnunk.
Az őszi ültetésű virághagymák, a tulipán, krókusz, nárcisz, díszhagyma tavasszal fognak virágozni.
Ezek a virághagymák télen alszanak, de szükségük van a téli fagyos időszakra ahhoz hogy tavasszal virágba boruljanak.

Mi történik, ha tavasszal ültetjük el a tulipánokat, nárciszokat, krókuszt és a többi tavaszi virágzású hagymást?
Nagyon kicsi az esély rá, hogy virágozzanak. Ki fognak hajtani leveleket hoznak, de virágokat nem.

Ahhoz hogy ezek a virágok nyíljanak, most kell egy kicsit dolgoznunk.
De a jó hír az, hogy a hagymás virágok ültetése, gondozása nem igényel különösebb erőfeszítést, a sikerélmény még a kezdő kertészeknek is garantált, -néhány egyszerű ültetési szabály betartásával.

A tavasszal nyíló virághagymák eltérő virágzási ideje, sokszínűsége biztosítja hogy kora tavasztól tavasz végéig egyfolytában virágozzon valami.

Nekem személyes kedvencem a tulipán. Végtelen forma-és színgazdagsága (gondoljunk csak a különleges papagájtulipánra, vagy az új típusú fagylalt tulipánra, az élénk, új színekre minden szezonban) elvarázsolja a hobbikertészeket is, nem csak a szakembereket.
A tulipánok nyílási idejének figyelembe vételével márciustól május végéig változatos, színekben és formákban gazdag virágzásban lehet részünk.

Ma már a virághagyma rendelése csak néhány kattintás, és akár másnap már ültetheted a szebbnél szebb, tavasszal virágzó hagymásokat.

Mikor ültessük el a tavasszal nyíló virághagymákat?

Ennek van most az ideje, őket hívjuk őszi ültetésű virághagymáknak.
Az őszi ültetésű virághagymákat akár december végéig is ültethetjük, amíg a tartós fagyok be nem állnak. Magyarországon az utóbbi években a december sem szokott napokig tartó fagyos időt hozni.
A tulipán hagyma ültetése is most esedékes, amíg a talaj nem tartósan fagyos, elültethetjük a virághagymákat.


Mire figyeljünk a virághagymák ültetéskor?

Virághagymák kezelése.
A megvásárolt hagymákat minél előbb ültessük el. Ha erre nincs lehetőség, tároljuk száraz, hűvös, szellős helyen.

Hová ültessük az tavasszal virágzó hagymásokat?
Ültetéshez lehetőleg napos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Az őszi ültetésű hagymásokat lombhullató fák alá is ültethetjük, mire a fák kileveleznek, a virágzási időszak lezajlik.
Ha a talaj agyagos, nagyon nedves, érdemes homokkal lazítani. A túlzottan nedves talajban a virághagymák elrothadnak.
Ha komposztálsz a kertedben, érdemes az érett komposztot bedolgozni a virághagymák ültetése előtt.

Milyen mélyre ültessük a virághagymákat?
A hagyma magasságának legalább kétszerese az ültetési mélység, de ültethetjük háromszoros mélységbe is virághagymákat.
A botanikai tulipánokat nem kell olyan mélyre ültetni mint pl. a dupla, nemesített tulipánfajtákat, hiszen ahogyan termetük, hagymáik is jóval kisebbek.
A fürtös gyöngyike, krókusz ültetése is eszerint történik, mivel kisebb hagymájuk van, nem kerülnek nagyon mélyre a földben.
A hagymás virágok ültetési távolsága is különböző, a kisebb termetűek kerülhetnek egymáshoz közel.

Hogyan ültessük el az őszi ültetésű virághagymákat?
Egy dologra figyeljünk, a hagyma csúcsos vége legyen fölfelé. Ha nem így sikerül, akkor is kibújnak a virágok, de később fognak virágozni.
A hagymákat ültetéskor ne nyomjuk erővel a földbe, a talaj legyen fellazítva, de eldolgozva, nagyobb rögök nélkül. Ha a talaj nem veszi körül a virághagymákat, nem tudnak a gyökerek megkapaszkodni.

⇒Ültetés után takarjuk be a virághagymákat földdel, óvatosan tömörítsük kézzel a talajt, majd ha nagyon száraz, öntözzük be alaposan.
A beültetést takarjuk mulccsal, fenyőkéreggel.


Hogyan ültessük az őszi ültetésű virághagymákat cserépbe?

Ha nincs kerted, akkor se szomorkodj, a virághagymák nagyon szépen fognak virágozni cserépben, nagyobb virágtartóban és akár erkélyládában is!

A cserepes tulipánok remek képviselője a Yellow Baby és a Red Baby, ezeket a tulipánokat kifejezetten balkonkertészeknek nemesítették.


De számos különleges tulipán is ültethető cserépbe, mint az Exotic Parrot papagájtulipán, a krókuszok, nárcisz és egyéb tavasszal virágzó, őszi ültetésű hagymás társaságában.Virághagyma-lasagne ültetésével akár egész tavasszal virágozhatnak hagymásaink, ha az ültetési idő szerint válogatjuk össze a beültetési kompozíciót.
A virághagyma-lasagna (vagy lasagne) módszer réteges ültetést takar, virágzási idő szerint a legkésőbbi virágzású tulipán vagy egyéb hagymás kerül alulra, középső rétegbe az áprilisban virágzók, míg felülre a legkorábban nyílók, melyek akár már február végén nyílhatnak, mint az Orange Monarch égő narancsszínű, különleges krókusz.
Néhány tanács, az őszi ültetésű hagymások cserépbe ültetéséhez

Az ültetéshez válasszunk virágföldet, vagy komposztföldet, ami szennyeződéstől mentes.

Akkora cserepet, ültetőedényt válasszunk, amibe az ültetési mélységet figyelembe véve tudunk ültetni. Botanikai tulipán, krókusz, fürtös gyöngyike kerülhet sekélyebb cserépbe, akár balkonládába is.

A cserép, erkélyláda, egyéb ültetőedény alján legyen vízelvezető nyílás, melyre apró kavics, homok vagy egyéb vízelvezetést biztosító réteg kerüljön.
A cserepet vagy egyéb virágtartót kicsit feljebb emelhetjük az alátéttől pár kavics segítségével, így biztosan nem áll meg alatta a víz.

A cserép széle és a talaj felső rétege közt legyen annyi hely hogy a fagy ellen mulcsozni tudjuk a cserepet is és az öntözést is könnyebbé teszi. Mulcsozhatunk fenyőkéreggel is, lényeg hogy a talaj felszínét a kemény fagyoktól megóvja.

Amikor beköszöntenek a fagyok, gondoskodjunk a virágtartók cserepek fagy elleni védelméről. Van ahol elegendő a fátyolfólia, de kemény fagyok idején pl. jutazsákkal tanácsos takarni oldalról is az ültetőedényeket.
TIPP ha kerted van, de sok a cserepes évelőd:
Én a cserepes beültetést, tulipánokat, virághagyma-lasagnét, hortenziákat, hostákat a mogyoróbokor alatt teleltetem. A mogyoró lehullott lombját nem komposztálom, ahogy a többi lombhullatóét, hanem összehúzom és ebbe a levélszőnyegbe süllyesztem a cserepeket és a lombbal takarom fölülről is. Még soha nem fagyott el semmi, a legkeményebb teleken sem.
Volt már hogy ez elmaradt, abban az évben 2 cserép hortenzia megsínylette, később hajtottak ki, de mindkettő megmaradt.

A hagymás virágok sem kényesek, hiszen az egész telet bírniuk kell, másképp nem is virágoznak, de ha biztosra akarsz menni, takard a cserepes beültetést valamilyen módon.

Láthatod, csak néhány egyszerű módszer betartása és az őszi virághagymák ültetése biztosítja hogy csudaszép virágok hozzák el a tavaszt a szürke tél után.

                                                                       /kép forrása/

Ha biztos tavaszi virágzást szeretnél, válassz őszi ültetésű hagymásaink közül, különleges tulipán, krókusz, nárcisz, anemona, fürtös gyöngyike beültetésével garantált a tavaszi virágszőnyeg.
Válogatott minőségű, egészséges, nagyméretű virághagymákat találsz, ami a záloga a dús virágzásnak.

Még nem késtél le semmiről, a virághagyma rendelés csak néhány kattintás, és akár holnap már ültethetsz is.