A TAVASZI SZEZON LEZÁRULT, AUGUSZTUSBAN TALÁLKOZUNK :)

KicsiKert Magazin

A tubarózsa rendkívül külföldön nagyon népszerű a kertészkedők és virágkedvelők körében, nálunk méltatlanul kevéssé ismert, vagy inkább kissé elfelejtett virág .

Aki egyszer már járt olyan helyen, ahol tubarózsa virágzott, vagy vágott virágként hozzájutott, biztosan nem felejti el, hiszen illata egészen különleges, édes, intenzív.

A növényre jellemző a hosszú száron növő, tömött virágzat, amely az alap fajnál sok kis fehér virágból áll. A virágok tölcséres alakúak és rendkívül aromásak.
A tubarózsa illata napközben is intenzív, de éjszaka még jobban felerősödik és rendkívül kellemes, édes illatot áraszt magából.

 

 

A fa liliom vagy óriás liliom eredete

A liliomok Európa, Ázsia és Észak-Amerika egyes részein őshonosak, de az óriás liliom a természetben  nem található meg.
Valójában sok éves gondos növénynemesítés eredménye.
A 2000-es évek elején amerikai nemesítők munkájának köszönhetően született ez a hibrid .
A nagyobb termetű keleti liliomokat kereszteztek hasonlóan nagy trombitaliliomokkal.

A nemesítés nagy fajtagazdagságot eredményezett, a keleti-vagy orientális liliomok színgazdagsága, bódító illata és a trombita liliomok formája, erős, parfümös illata lépett frigyre, csodás fajtákat eredményezve.

Ezek a liliomok OT vagy Oriental Trumpet (keleti-trombita), Orienpet liliomként is ismertek, angol elnevezésük alapján.

A virághagymák a kert díszei, amelyek tavasszal és korai nyáron gyönyörű színekben virítanak.
Az ültetési és gondozási technikák megértése segít abban, hogy egészséges és színpompás virágokat hozzunk létre a kertünkben. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan ültessünk virághagymákat.


A virághagymák a növények olyan csoportjába tartoznak, amelyek föld alatt tárolják az energiát a növekedésükhöz és virágzásukhoz.
Virághagymákat széles választékban találhatunk, és sokféle színben és formában virágoznak. Mint  például a tulipánok, nárciszok, hóvirágok, krókuszok, jácint, kockásliliom és számos egyéb hagymás .


Egyik legnagyobb előnye a virághagymáknak, hogy az előzetes gondozás és az ültetés után azok hosszú éveken keresztül újra és újra virágozhatnak, miközben kevesebb időt és energiát igényelnek, mint sok más növény.

Ebben a cikkben áttekintjük a virághagymák ültetésének minden lépését, és megosztjuk néhány olyan tippet és trükköt, amelyek segítenek a virághagymák egészséges és színpompás növekedésében.

(Saját fotó, idei tulipánvirágzás a kertünkben)

Mitévők legyünk a tulipánhagymákkal elvirágzás után?


Ha elvégzed ezt a pár alapvető gondozási tennivalót, minden évben gyönyörűen nyíló tulipánok lesznek a kertedben és minden évben egyre több!

A gyökércsomagolt, szabadgyökerű évelők jellemzői, ültetésük.

Utóbbi kezdő kertészként se riasszon vissza, néhány egyszerű művelet betartásával garantáltan sikerül bárkinek.

 

Információk, érdekességek az őszi virághagymákról

Az őszi virághagymák összefoglaló nevüket ültetési idejükről kapták, hiszen ahhoz hogy tulipán, nárcisz, krókusz, szellőrózsa és még számos egyéb virághagyma díszítse tavasszal kertünket, ezeket a virágokat ősszel kell elültetnünk.

Ezekre a növényekre jellemző hogy virágzásukhoz szükséges a hideghatás, anélkül nem virágoznak.

Tavaszi virághagyma lasagne ültetése


Az utóbbi években egyre népszerűbb a réteges virághagyma beültetés, vagy ahogy talán elterjedtebb, a virághagyma lasagne.
Egyszerű módszerrel, a virághagymák egymás fölé rétegzésével akár egy cserépben is lehet hosszan virágzó kicsi kertünk.

Ültethetünk olyan összeállítást amiben korai, középidőben és a későn virágzó hagymásokat rakjuk össze, így márciustól májusig virágzó kompozíciót kapunk, vagy akár ugyanabban az időben virágzó színösszeállítást, egyforma magasságú növényeket vagy lépcsőzetes beültetést.