KicsiKert Magazin

Minden amit tubarózsáról tudni szeretnél :)

Minden amit tubarózsáról tudni szeretnél :)

A tubarózsa rendkívül külföldön nagyon népszerű a kertészkedők és virágkedvelők körében, nálunk méltatlanul kevéssé ismert, vagy inkább kissé elfelejtett virág .

Aki egyszer már járt olyan helyen, ahol tubarózsa virágzott, vagy vágott virágként hozzájutott, biztosan nem felejti el, hiszen illata egészen különleges, édes, intenzív.

A növényre jellemző a hosszú száron növő, tömött virágzat, amely az alap fajnál sok kis fehér virágból áll. A virágok tölcséres alakúak és rendkívül aromásak.
A tubarózsa illata napközben is intenzív, de éjszaka még jobban felerősödik és rendkívül kellemes, édes illatot áraszt magából.

 

 

A tubarózsa eredete, jellemzői

 1. Virágzat: A tubarózsa alap változata gyönyörű, fehér virágú, a bimbókon kívül gyöngyház rózsaszínnel, de ismerünk rózsaszín és sárga változatokat is. Mindegyik rendkívül illatos.
  Augusztus-szeptemberben virágzik, emiatt is igen értékes növényünk.

 2. Illat: A tubarózsa virágai erős és édes illatúak, gyakran használják parfümök és illatosítók készítéséhez.

 3. Felhasználása: Gyakran ültetik kerti dísznövényként szépsége és kellemes illata miatt, de kiváló vágott virág is. Sokan kedvelik vágott virágként is, mivel szépségüket és illatukat hosszú ideig megőrzik vázában
  Cserepes növényként is nevelhető.
  Illatos olaját melyet a virágokból préselnek, a parfümgyártásban használják.

 4. Szaporítása: A tubarózsa gumós növény, sarjgumókkal szaporítjuk, ugyan magról is szaporítható de ez nagyon hosszadalmas folyamat.

 5. Téli gondozás: A tubarózsa hagymái nem bírják a nagy fagyot ezért ősszel kiemeljük a földből és télen tőzegben, vagy papírba csomagolva tároljuk.

 6. Eredete: Az eredeti élőhelye Mexikó, bár már itt sem található vadon. Termesztése évszázadokra tekint vissza. Mivel szereti a meleget és a napfényt, sok trópusi és mediterrán országban elterjedt termesztett növényként.

 7. Évelő növény:  évről évre újra virágzik.

 Ritkábban előforduló fajta: Bár népszerű, de kissé elfeledett növény, a tubarózsa nem olyan elterjedt, mint más virágok, így egyedi és különleges megjelenést kölcsönöz a kertnek vagy virágcsokornak.

Nem biztos, hogy az első évben virágzik, és előfordul, hogy az előző évben virágzott gumó nem virágzik újra egy darabig.  De a kis sarjakat leválasztva és újra ültetve minden évben lehet virágzó, illatos tubarózsánk.

Dupla rózsaszín tubarózsa

 

A tubarózsa ültetése, gondozása

 Ültetés:

 1. Környezeti igény: Válassz ki egy napos vagy félárnyékos, védettebb helyet a kertedben a tubarózsa számára.

 2. Talaj: Az ideális talaj jó vízelvezetéssel rendelkezik és könnyű, laza szerkezetű. Keverj a talajba komposztot vagy trágyát, -a tubarózsa kedveli a tápdús talajt.
  Cserepes ültetésnél 50% termékeny virágföld, 30 % tőzeg és 21 % homok keveréke az ideális.

 3. Ültetés: Április-május, vagyis a fagyok után.
  Áss egy gödröt, ami kétszeres mélységű, mint a tubarózsa gumójának mérete. Ahogy a többi gumós-hagymás növénynél, a tubarózsánál is fontos a kellő vízelvezetés, ezért keverj homokot vagy apró kavicsot az altalajba.
  Helyezd a gumót a gödörbe, és takard be a talajjal. Körülbelül 15-20 cm mélyre ültesd a tubarózsa gumóját.

 4. Távolság: Ha több tubarózsát ültetsz, tarts legalább 25-30 cm távolságot a növények között.

A tubarózsa gondozása:

 1. Öntözés: A tubarózsa szereti a rendszeres, mérsékelt öntözést.
  Kihajtásig visszafogott öntözést igényel, majd ezután tartsd a talajt nedvesen, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl vizes, mert a túlzott nedvesség rothadást okozhat.

 2. Trágyázás: Tavasszal és nyáron trágyázd meg a tubarózsát egy kiegyensúlyozott, általános célú műtrágyával vagy érett szerves trágyával. Ez segít a virágoknak egészségesen fejlődni. Ha cserépben vagy nagyon sovány talajban van, kéthetente lehet vízben oldott táppal öntözni.

 3. Karózás: Mivel a tubarózsa magasra nő, szükséges lehet támogasztékot biztosítani számára. Használj támrendszert vagy karókat, hogy megakadályozd a szárak meghajlását és letörését.

 4. Szaporítás: A tubarózsa szaporítható sarjgumókkal vagy a magok ültetésével. Magról szaporítani trükkös, én meg sem próbálom.

 5. Őszi előkészületek, téli tárolás: A hideg hónapok előtt, mikor a növény már elvirágzott, csökkentsd az öntözést, amíg a tubarózsa levelei elszáradnak.
  A fagyok előtt emeld ki a földből, pár napig szellős, hűvös helyen száradjon, majd a földet óvatosan dörzsöld le és a gumókat tedd száraz tőzeg vagy újságpapír közé és fagymentes, száraz helyen teleltesd.

Szimpla rózsaszín tubarózsa

 

Az óriásliliomok virágzásának vége pont egybeesik a tubarózsáéval, elképesztő illat van, mint egy különösen jó ízléssel rendelkező drogériában.

Nagyon sok szintetikus illatot nem bírok, de nagyon szeretem a jó illatokat. A természet nem csak szépséggel hanem illattal is bőségesen kényeztet minket. Én alig várom a tavaszt, nem csak a színek, de az illatok miatt is.

Pár illatos növény a kertben, vagy teraszon, erkélyen egészen új dimenziót ad a nyári napoknak-estéknek, aki eddig erre nem gondolt, próbálja ki, érdemes.