ELŐRENDELÉS IDŐSZAK, 10% KEDVEZMÉNY 07.18.-ig  KICSIKERT24OSZ KUPONKÓDDAL

KicsiKert Magazin

Tulipánok nyári gondozása - teendők júniusban

Tulipánok nyári gondozása - teendők júniusban

(Saját fotó, idei tulipánvirágzás a kertünkben)

Mitévők legyünk a tulipánhagymákkal elvirágzás után?


Ha elvégzed ezt a pár alapvető gondozási tennivalót, minden évben gyönyörűen nyíló tulipánok lesznek a kertedben és minden évben egyre több!

Fontos  hogy a tulipánokkal kapcsolatos nyári tennivalókat illetően, különös tekintettel a virághagymák nyári pihentetésére ( kiszedjük-ne szedjük a hagymákat ?), egy dolgot kell megjegyeznünk, milyen csoportba tartozik a tulipánunk?

Melyik tulipánt kell nyárra kiszednünk a földből?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz, a különlegesebb, nemesített új tulipánhagymák fajtáit érdemes nyárra kiszednünk a földből.
Gyakori kérdés az, hogy miért kell a nemesített tulipánok hagymáját kiszedni a földből elszáradás után, míg a botanikai tulipánoknál ez nem szükséges.

Miért tanácsos a tulipánhagymát kiszedni a földből?

A nemesített tulipánok a több évszázados szelekció és hibridizáció eredményeként jöttek létre. A cél az volt, hogy olyan tulipánfajták jöjjenek létre, amelyek nagyobb, gazdagabb színű és különlegesebb virágokkal rendelkeznek.
Ennek eredményeként a nemesített tulipánok hagymái gyakran  kevésbé ellenállók, mint a vadon termő társaiké.

A nemesített tulipánok hagymájának kiszedése azért fontos, mert ezáltal megelőzhetők a betegségek és a károsítók terjedése.
Az elszáradt hagymákban fennmaradhatnak kórokozók, mint például gombák vagy baktériumok, amelyek a következő szezonban továbbterjedhetnek, és kárt okozhatnak a növényekben.

Az elszáradt hagymák eltávolításával csökkenthető a betegségek kockázata, és megőrizhető a tulipánágyás egészsége.

Emellett a nemesített tulipánok hagymái gyakran kevésbé képesek újra virágozni a következő évben.
Ezen hagymák tápanyagkészletük nagy részét a virágzás során felhasználják, és nem képesek elegendő erőt felhalmozni az új virágzásra.
Ezért a nemesített tulipánok hagymáinak kiszedése lehetővé teszi, hogy ezek a hagymák pihenjenek, a nyári időszakban ne legyenek kitéve az esetleges kártevőknek.Miért nem szükséges a botanikai tulipánok hagymáját kiszedni?

Ami a botanikai tulipánokat illeti, ezek vadon termő tulipánfajták, amelyek természetes környezetben nőnek. Hagymáik általában ellenállóbbak, mint a nemesített tulipánoké. A botanikai tulipánoknak megvan a szükséges tápanyag- és energiatartalékuk ahhoz, hogy újra virágozzanak a következő szezonban.
Emiatt nem szükséges kiszedni a botanikai tulipánok hagymáját a földből elszáradás után.

(saját fotó, First Love botanikai tulipán, cserépben)

A botanikai tulipánokat általában természetes környezetükben, például réteken, dombokon vagy hegyvidéki területeken találjuk. Itt a talaj struktúrája és az időjárási viszonyok lehetővé teszik számukra, hogy természetes módon újra növekedjenek és virágozzanak.

Ezenkívül a botanikai tulipánok alkalmazkodtak az adott régiók körülményeihez, tulajdonképpen vad fajták, melyek a természethez alkalmazkodva maradtak fent és alakultak ki az idők folyamán..
Például bizonyos fajok túlélik a hideg teleket és a keményebb talajokat. A hagymák a földben maradva ellenállók a hideg, a kiszáradás és a kártevők ellen.

Fontos megjegyezni, hogy bár a botanikai tulipánok hagymáját nem kell kiszedni, gondoskodni kell arról, hogy  talajuk megfelelően vízáteresztő legyen. A túlzottan nedves talaj problémákat okozhat, például rothadást vagy penészt.

Összességében elmondható, hogy a nemesített tulipánok hagymájának kiszedése a betegségek terjedésének megelőzésére és a virágzás hatékonyságának fokozására szolgál.

A botanikai tulipánok esetében azonban a természetes környezethez való alkalmazkodás miatt nem szükséges a hagymák kiszedése, hiszen ezek vad növények, melyek természetes módon alakultak ki a természetben.

A botanikai tulipánok akkor érzik jól magukat, ha lusta kertészek vagyunk, vagyis békén hagyjuk őket, így tudjuk leginkább természetes élőhelyük körülményeit biztosítani.

A botanikai tulipánok bolygatás nélkül szaporodnak a legijobban, minden évben egyre több virágot hozva, szaporodva.

(forrás:gardenerspath.com)


Nézzük hogy mi a teendőnk ha a tulipánhagymákat kiszednénk a földből?

Mikor kell kiszedni a tulipán hagymákat a földből?

A tulipán hagymákat általában akkor kell kiszedni a földből, amikor már elvirágoztak és a levelek hervadni kezdenek.

Ez általában június hónapban következik be.
Az elvirágzás utáni időszakban a hagymák pihenőfázisba lépnek, így fontos, hogy megfelelően kezeljük és tároljuk őket.

Amikor a tulipánok virágai elhervadtak és a száruk elszárad, akkor az a jel, hogy ideje kiszedni a hagymákat a földből. Fontos azonban megjegyezni, hogy az időpont kissé változhat fajtától és környezeti tényezőktől függően.
Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes megfigyelni a növények állapotát és a virágzási időpontot, figyelembe véve döntést hozni a kiszedésről

Amikor a szárak teljesen kiszáradnak, óvatosan vágjuk le őket a föld közelében, amennyiben botanikai tulipánokrol van szo, hiszen ezeket nem szedjuk ki nyáron a földböl.

A nemesített tulipánoknak szükségük van a talajból kivéve a pihentetésre ha ismét teljes virágpompát szeretnénk.


Hogyan szedjük ki a tulipánhagymákat a földből?Kíméletesen ássuk ki a hagymákat a talajból, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg vagy törjük el őket.

Tisztítsuk meg a hagymákat a földtől és miután leszáradtak, a levelektől.

Hagyjuk megszáradni a hagymákat néhány napig egy jól szellőző helyen. Ez segít megelőzni a penészképződést és a rothadást.
Ne mossuk meg őket, ez fölösleges lenne, azon kívül a nedvesség a gombák szaporodását segíti.

Fontos, hogy csak az egészséges, betegségektől mentes hagymákat tároljuk.

Ha valamilyen betegség jeleit észleljük a hagymákon, például penész, rothadás vagy gombás fertőzés, akkor jobb kidobni, hogy elkerüljük a betegség terjedését.


(kép: homefortheharvest.com)


Tulipánhagymák tárolása ültetésig

Tárolásra alkalmas egy jól szellőző kosár vagy egy papírdoboz is tökéletes választás lehet.

Helyezzünk egy réteg  fűrészport, száraz tőzeget  vagy papírt a tároló aljára, majd helyezzük rá a hagymákat. A rétegezés segít szellőzést biztosítani és megvédeni a hagymákat a penész és a rothadás ellen.

A hagymákat tartsuk hűvös, száraz helyen, ahol a hőmérséklet és a páratartalom stabil marad.

Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt hagymákat, hogy meggyőződjünk az állapotukról. Ha bármilyen romlásra vagy betegség jeleire utaló jelet észlelünk, azonnal távolítsuk el az érintett hagymákat.

Összefoglalva a következő teendőink vannak a tulipánhagymákkal elvirágzás után júniusban

1. Az elvirágzott tulipánokat hagyjuk a földben egy ideig, hogy a levelek és a szárak természetesen megszáradjanak, ez alatt az időszak alatt fejlődnek a hagymák, veszik magukhoz a következő tavaszi virágzáshoz szükséges induló tápanyagot.

2. Amikor a szárak teljesen kiszáradnak, óvatosan vágjuk le őket a föld közelében ha botanikai tulipánjainkról van szó.
A nemesített, különlegesebb tulipánok hagymáját kíméletesen ássuk ki a talajból, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg vagy törjük el őket.

3. Tisztítsuk meg a hagymákat a földtől és a száraz levelektől.

4. Hagyjuk megszáradni a hagymákat néhány napig egy jól szellőző helyen. Ez segít megelőzni a penészképződést és a rothadást.

5. Tárolásra alkalmas helyet keressünk a hagymáknak. Egy szellőző kosár vagy egy papírdoboz tökéletes választás lehet.
Helyezzünk egy rétegben száraz tőzeget, fűrészport vagy papírt a tároló aljára, majd helyezzük rá a hagymát. Ez segíti szellőzést és megvédi a hagymákat a penész és a rothadás ellen.

6. A hagymákat tartsuk hűvös, száraz helyen, ahol a hőmérséklet és a páratartalom stabil marad.

7. Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt hagymákat, hogy meggyőződjünk az állapotukról. Ha bármilyen romlásra vagy betegség jeleire utaló jelet észlelünk, azonnal távolítsuk el az érintett hagymákat.


Tartsuk be ezeket az irányelveket a tulipán hagymák tárolása során, hogy megőrizzük őket és jövőre is élvezhessük a szép virágokat.