A TAVASZI SZEZON LEZÁRULT, AUGUSZTUSBAN TALÁLKOZUNK :)

KicsiKert Magazin

Óriás liliom (fa liliom) ültetése, gondozása

Óriás liliom (fa liliom) ültetése, gondozása

A fa liliom vagy óriás liliom eredete

A liliomok Európa, Ázsia és Észak-Amerika egyes részein őshonosak, de az óriás liliom a természetben  nem található meg.
Valójában sok éves gondos növénynemesítés eredménye.
A 2000-es évek elején amerikai nemesítők munkájának köszönhetően született ez a hibrid .
A nagyobb termetű keleti liliomokat kereszteztek hasonlóan nagy trombitaliliomokkal.

A nemesítés nagy fajtagazdagságot eredményezett, a keleti-vagy orientális liliomok színgazdagsága, bódító illata és a trombita liliomok formája, erős, parfümös illata lépett frigyre, csodás fajtákat eredményezve.

Ezek a liliomok OT vagy Oriental Trumpet (keleti-trombita), Orienpet liliomként is ismertek, angol elnevezésük alapján.

Az óriás-vagy fa liliomok magasak de a nevük ellenére természetesen nem fák; lágyszárú növények, amelyeknek föld fölötti része minden vegetációs időszak végén elszárad.

A fa liliom átlagos magassága 1 méter fölötti, de sok fajta elérheti a 2 m magasságot is, akár még ennél is magasabbak.

Számos különböző fajtája kapható, egzotikus küllemű virágokkal, fehér, sárga, rózsaszín és piros árnyalatokban. Némelyiknek a szirma több színű, vagy pöttyös, kontrasztos árnyalatú, kéttónusú virágot alkotva.

Beijing Moon óriás liliom

Az óriás liliomok virágzási ideje

Ezek a liliomok jellemzően a nyár második felében és ősz elején virágoznak. Virágzási idejük miatt is értékes évelő virágaink, mert abban az időszakban nyílnak, amikor a kert már kevésbé gazdag virágokban.

Az óriás liliom környezeti igénye

A fa liliomok elsősorban napsütésben vagy részleges árnyékban érzik magukat jól, a benapozott órák száma legalább 6 legyen.

Erős, vastag szárat növesztenek, de vegyük figyelembe hogy egy kifejlett hagyma egy virágszáron 20-25 virágot is nevel, aminek súlya van, különösen ha megázik, ezért érdemes erős széltől védett helyre ültetni.

Ideális falak, kerítések mellé, vagy ágyások hátuljába ültetve, de remekül mutatnak virágzó paravánként a kert egy részét elhatárolva, vagy olyan helyekre ahol szeretnénk takarást, belátás elleni védelmet.
Talán különösnek tűnhet mérete miatt, de az órás liliom ideális cserepes növény.

Az óriás liliom télálló, igen jól bírja a hideget, de ha hidegebb vagy fagyzugos helyen lakunk, érdemes mulccsal, lombbal takarni. Általában nem a hideg időjárás hanem a pangó víz, túlzott nedvesség okozhat gondot.


Az óriás liliom talajigénye

Mivel a fa liliom hagymás növény, és nem is a különösebben igényesek közül való, egy dologra tekintettel kell lennünk, ha sikeresen szeretnénk nevelni: a pangó vizet nem bírja.

Ahol homokos a talaj, és pl. a tulipánok is vígan élnek, ott ezzel nem lesz gond, de ilyen kertekben is érdemes egy nedvességet elvezető drén réteget kialakítani.
Ez lehet apró kavics vagy durva homok, melyet a talajjal összekeverve altalajként a hagymák alá bedolgozunk, vagyis erre ültetjük a hagymákat.
Különösen fontos ez kötött, agyagos talaj esetében.

A sok virág kineveléséhez tápanyag szükséges, ezért ajánlott az ültetés előtt érett szervestrágyát, trágyagranulátumot, érett komposztot, humuszt vagy lassú lebomlású műtrágyát bedolgozni a talajba. Ez a talaj fellazításával jár, ezzel a gyökerek munkáját is segítjük.


A óriás liliom ültetése

Ültetési mélységként a hagymák magasságának két-háromszorosa ajánlott.
Az előkészített talajra helyezzük el a hagymákat a csúcsosabb részükkel fölfelé. Szórjuk rá a földet, majd óvatosan tömörítsük.
A laza talajban nem tud megkapaszkodni a gyökér, csak küszködik a növény.

Tőtávolságként hagyjunk 20 cm-t, vagy a hagyma körméretének háromszorosát, hogy a hagymák növekedni tudjanak.


Ültetési ideje: ősszel, 3-4 héttel a fagyok előtt, vagy tavasszal.


Óriás liliom ültetése cserépbe

Termete ellenére remek cserepes virágként is. Érdemes teraszra, kapu vagy bejárat mellé, ablak alá tenni egy-egy cseréppel hogy mindenhol tudjunk gyönyörködni benne és érezzük az illatát.

Méretük miatt nagy cserépre van szükség - ez nem csak azt biztosítja, hogy szeles időben ne boruljon fel, hanem megfelelő mennyiségű talajt, ezáltal tápanyagot szolgáltat és esztétikai egyensúlyt is teremt, hiszen hogy nézne ki egy colos bokornyi liliom egy kis bögrényi cserépben? :)

Ha egy hagymát ültetünk, válasszunk legalább 25-30 cm átmérőjű cserépet, ha igazán lenyűgöző ha
tást szeretnénk, ültessünk 3 hagymát, ehhez egy 45 cm átmérőjű cserép vagy konténer lesz alkalmas.

Ha edénybe ültetjük, használjunk jó minőségű, többcélú komposztot, melyhez keverhetünk érett szerves trágyát vagy szabályozott hatóanyag-leadású műtrágyát.
A viágok hervadásáig rendszeresen öntözzük, de ne legyen vizes a talaja.

Nagyon fontos itt is, hogy a cserép alján vastag vízelvezető rétegről (kavics, tört cserép) gondoskodjunk, a pangó víz elvezetéséhez.

A hagymákat ugyanolyan mélyre kell ültetni, mint szabadföldbe, de mélyebbre is ültethető, és csoportos ültetés esetén közelebb ültessük egymáshoz.

Cserépbe a liliom bármikor ültethető.

A hagymák kb. 3 évig maradhatnak ugyanabban a cserépben, tápanyagellátás mellett. Ezután érdemes kiszedni, leválasztani a fiókhagymákat és újra elültetni.

Corcovado óriás liliom

Az óriás liliom gondozása

A vegetációs időszak alatt tanácsos rendszeresen öntözni és tápoldatozni a növényeket. Utóbbi akkor ajánlott, ha elmaradt a talaj tápanyaggal dúsítása.
Termékeny talajokon ez nem feltétlenül szükséges.

Ugyan egészen vastagra bír a szár nőni és nem kell túlaggódni hogy letörik, de ha meghajlik a virágok súlya alatt és a fent említett okok miatt a karózása, kitámasztása ajánlott.

Az elszáradt virágokat érdemes levágni (kivéve ha magot szeretnénk fogni), hogy a növény a hagyma növekedésére tudja fordítani a tápanyagokat.
Ugyanez az oka, hogy nem ajánlott a virágszárak levágása, csak a hervadt virágoké, hiszen a liliomnak csak a száron van levele, mely a fotoszintézist biztosítja.

Ősszel, miután a levelek és a szár is elszáradt, óvatosan meg lehet próbálni a szárat kihúzni.
Ha enged, akkor már biztosan eltávolítható. Ha nem, de zavaró, akkor éles metszőollóval egy arasznyival a föld fölött vágjuk le.

KicsiKert TIPP:
Ha meghagyjuk a szárat, védi a növényt (nem csak a liliomra érvényes ez) a nedvességtől és a fagytól, valamint a madaraknak bújó-és pihenőhelyként szolgál.


Az óriás liliomok teleltetése nem igényel különösebb munkálatokat fagytűrése miatt. Ha szeretnénk egészen biztosra menni, a  hagymákat arasznyi kerti mulccsal takarjuk le a fagy ellen.

A cserepes liliomok fűtetlen zárt helyen, vagy a kertben, lombbal takarva, fátyolfóliával  védve, csoportosan gond nélkül áttelelnek. Aki nagyon aggódós, az besüllyesztheti a cserepeket a földbe a fagyos időszakra.

A teraszon telelő cserepeket rakhatjuk egymásra és fátyolfóliával, geotextillel, jutával védjük a hidegtől.


KicsiKert TIPP:
Nálunk a nagy mogyoróbokor alatt telelnek a cserepesek, a mogyoró lombjával vastagon takarva. A hortenziák és a japán juharok sem károsodnak így. Több cserép egymás mellé helyezve egymást is védi a hidegtől. Ezt lehet fátyolfólia takarással kiegészíteni.

 
Az óriás liliomok szaporítása

A liliom ebből a szempontból is könnyű eset. Szorgalmasan növeszti a fiókáit. 2-3 év alatt annyi fiókhagymát nevel, hogy megduplázza az eredetileg ültetett mennyiséget. Ha találtunk egy jó helyet a kertben, akkor ne háborgassuk a liliomainkat addig, míg kényelmesen elférnek.

Ha szeretnénk a szaporulatot átültetni, erre az ősz a legjobb időszak, miután a liliom szára és levelei teljesen elszáradtak, de a fagyokig még van 2-3 hét.

A hagymákat óvatosan ássuk ki (ezért is praktikus a szárat meghagyni). Rázzuk le a földet  a hagymáról.
A kis hagymákat válasszuk le, és ültessük el a fent leírt módon. A fagyokig gyökeret ereszt és a nagyobbacskák jó eséllyel a következő szezonban már virágoznak is.

Purple Prince óriás liliom
(Ez egy maradék, csoffatag hagyma első éves virágzása, minden várakozást felülmúlt )

Aki még nem esett szerelembe a liliomokkal, nem tudja mit veszít :)
Kicsi gondozási igénye nincs egyensúlyban páratlan szépségével és illatával.
Kezdő kertészeknek is biztos sikerélmény.

Némi odafigyeléssel összeválogathatjuk a fajtákat, hogy egész nyáron tudjunk ebben az igénytelen, de páratlan szépségű, illatos virágban gyönyörködni.


Idén is sokféle szépséges liliomot hoztunk, ide kattintva látható az összes fajta.