SZEZONVÉGI KIÁRUSÍTÁS, AMÍG A KÉSZLET TART!

Virághagyma lasagne - réteges virághagyma beültetés

Virághagyma lasagne ültetése

Az utóbbi években egyre népszerűbb a réteges virághagyma beültetés, vagy ahogy talán elterjedtebb, a virághagyma lasagne.
Egyszerű módszerrel, a virághagymák egymás fölé rétegzésével akár egy cserépben is lehet hosszan virágzó kicsi kertünk.
Ültethetünk olyan összeállítást amiben korai, középidőben és a későn virágzó hagymásokat rakjuk össze, így márciustól májusig virágzó kompozíciót kapunk, vagy akár ugyanabban az időben virágzó színösszeállítást, egyforma magasságú növényeket vagy lépcsőzetes beültetést.

A fentiek szerint nagyon egyszerűen össze tudod válogatni itt a KicsiKert webshopban a kívánt növényeket, a minden kategóriában megtalálható szűrés és összehasonlítás funkciókkal.
A szűrésben méret, szín, virágzási idő szerint tudod csoportosítani a virághagymákat, melynek segítségével könnyen választhatsz, mi kerüljön a cserépbe.

Mi kell a virág lasagne-hoz?

Válassz egy nagyobb cserepet, legalább 25 cm átmérőjű legyen, ha magasabb, nagyobb hagymájú virágokat is választottál a kompozícióba, vagy sok hagymát szeretnél beültetni.

Ha fürtös gyöngyikéből és mondjuk botanikai tulipánokból készítesz virág lasagnét, akkor egy szélesebb, sekélyebb virágtartóba is nagyon szép összeállítást lehet készíteni.

Krókusz Barr's purple Orange Monarch krókusz  Ruby Giant Krókusz  Cheerfulness nárcisz Cynthia tulipán

A hagymás növények nem bírják a pangó vizet, elrothadhatnak a hagymák, ezért nagyon fontos hogy a fölösleges víz ne maradjon a cserépben. Ezért alulra tégy egy réteg apró kavicsot vagy homokot, ezzel megelőzöd hogy a virághagymák talaja ne legyen túl nedves.
.

Az alsó, vízelvezető rétegre  kerüljön egy nagyobb adag termőföld és után jön a szórakoztató része a dolognak.
Kitalálni, milyen tulipánhagyma, nárcisz, krókusz, gyöngyike kerüljön az összeállításba.

Ha egyszerre virágzó lasagne-t szeretnél, úgy válogasd össze a virághagymákat hogy a nyílási idejük ugyanabban az időben legyen.
Legalulra válassz magasra növő tulipánokat, majd szórj rá egy réteg virágföldet.

A középső részbe ültess illatos nárciszt, vagy közepes méretű tulipánt, ezt is szórd meg egy réteg földdel, majd a cserép felső részére kerüljön vegyesen krókusz és fürtös gyöngyike, hófény vagy csillagvirág, botanikai tulipán, a virágzási időt figyelembe véve.
Ha olyan virághagyma lasagne a cél, ami egész szezonban, kora tavasztól májusig virágzik, akkor a választott hagymák virágzási idejét kell figyelembe venni.
A rétegzés sorrendje is ennek megfelelő.
A virághagyma lasagne legalsó sorába kerüljön a legkésőbben virágzó növény, ezek többnyire a késői tulipánok. A dupla virágú pünkösdirózsa tulipánok is májusban virágoznak, ezek közt is sok, cserépbe ültethető fajta van.
A lasagne középső sorába kerüljenek az áprilisban virágzó hagymások, majd a beültetés felső sorába a márciusban nyílók, például krókuszok.

Candy Prince tulipán, Purissima tulipán , sötétkék fürtös gyöngyike, Cheerfulness nárcisz

Kínálatunkban ennek a szempontnak a figyelembe vételével is könnyen megtalálod a neked való virágokat, figyeltünk rá, hogy a szűrés segítségével virágzási idő szerint is rendezni lehessen a növényeket.

Ha szeretnéd hogy télen is díszítsen a beültetés, a felső hagymasor ültetésekor a hagymák mellé árvácskát  és kislevelű borostyánt ültethetsz, melyek a hideg időben is virítanak.

Ha csak virághagyma lasagne ültetését választod, úgy oszd be a helyet, hogy a cserép pereméig maradjon körülbelül három ujjnyi hely, hogy takarni tudd mulccsal a szunnyadó hagymákat.
Az ültetés után locsold meg a kreációt.

Télen érdemes jutazsákkal vagy egyéb módon takarni a cserepeket, különösen ha nagyon hideg helyen laksz.
Ha a cserepeid fedett helyen vannak, vagy ha nagyon csapadékszegény a tél, időnként locsold meg mérsékelt mennyiségű vízzel.

És nincs is más dolgod, mint hogy a tavasz közeledtével várd a virágok ébredését.
Mivel ügyes vagy és betartottad az ültetési tanácsokat, ezek a növények egy nagy csokorként fognak tavasszal virágozni!

Amikor már megtapasztaltad az örömét és az egyszerűségét a balkonkertészkedésnek, akkor a tulipán és egyéb tavaszi hagymások virágzási idejének figyelembe vételével kora tavasztól nyár elejéig lehet virágoskerted, a különböző virágzási idejű hagymás virágokat összeválogatva a beültetésbe.

A tulipán lasagne beültetéssel is pompás virágoskerted lehet, választhatsz különböző színkompozíciókat, ugyanabból a színből több fajtát és árnyalatot, különböző virágzási idejű tulipánokat.
Nagyon mellé lőni nem lehet, ha nagyon igyekszel, hogy elrontsd, akkor is szép lesz.

Egy dologra ügyelj, hogy a cserépből a fölösleges víz el tudjon folyni.
A cserepet, virágtartót az alátétből kicsit följebb is lehet emelni pár lapos kavics segítségével, így biztosan nem áll meg a pangó víz a virághagymák földjében.

Ha vizuális típus vagy, nézd meg a virághagyma (vagy tulipán) lasagne beültetésről készült videónkat!


Ültetni a fagyokig lehet, semmiről nem vagy lekésve.
A hűvösebb földbe való ültetés megakadályozza a gombás betegségek kialakulását, ebből a szempontból is kedvező a későbbi ültetés.

Az ültetéshez viselj kertészkesztyűt, a hagymák közvetlen érintése okozhat allergiás tüneteket.